wtorek, 12 listopada 2013

Marchewkowe ciacho z masłem sezamowym

Nieziemskie :) Tyle mam do powiedzenia. Urosło dwukrotnie, z wierzchu chrupiące, wewnątrz cudownie miękkie, z unoszącym się delikatnie zapachem prażonego sezamu. Z rana coś takiego.... umarłam i jestem w niebie <3
A co mogę powiedzieć o maśle sezamowym? Sam sezam ma lekko gorzki posmak, więc w połączeniu z solą i miodem daje taki efekt, że... zniewala. Serio jest miksem smaków dzięki czemu jest taki dobry! Nawet Mój smakując uznał, że mu smakuje, a to duże uznanie, bo akurat on bywa wybredny :P Spróbujcie, przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu (mniej niż masła orzechowego) a jest doskonałym dodatkiem do potraw :D


Marchewkowe ciacho z masłem sezamowym

Składniki:

  • 3 kopiaste łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej (użyłam Lubelli)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczeina (użyłam M&S)
  • jajko
  • 1/4 szklanki mleka (0,5% u mnie)
  • 1 średnia marchewka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka miodu (u mnie lipowy, płynny)
  • łyżeczka masła sezamowego
  • + 2 kostki czekolady gorzkiej i łyżeczka masła sezamowego (do środeczka)

Przepis:

Marchewkę trzemy na małych oczkach. Jajko roztrzepujemy mikserem, dodając gdzieś po drodze miód, sól, oliwę i mleko. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy najpierw delikatnie (by mąka nie uleciała w górę - niepożądane przy czarnej piżamie haha) a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Marchewkę odciskamy z soku i dodajemy do ciasta. Mieszamy łyżką.
naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia lub naoliwiamy i przelewamy do niego masę. Pieczemy w 180st. przez około 30 min (z termoobiegiem - bez może trwać troszkę dłużej).
Całość zajęła mi około 40 minut :) 

Potem warto odczekać z 5 minutek :) A i jedząc uważajcie, bo w środku jest płynna (słodka i niebezpieczna) gorąca masa :D Rozpuszczająca się czekoladka i masełko sezamowe... ten aromat - mówię Wam przepadłam ;)





Czekolada i masełko sezamowe :D



Masło sezamowe

Składniki:

  • około 200g sezamu
  • miód
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (niekonieczne)

Przepis:

Sezam prażymy na suchej patelni do uzyskania lekko brązowego koloru (nie dłużej! Przypalony będzie niedobry). Pamiętajcie by przemieszać co jakiś czas :) Gotowy przesypujemy do pojemniczka blendera i odstawiamy do ostygnięcia (by nie uszkodzić urządzenia). Po około 20 minutach można przejść do części zasadniczej - mielenia ziaren. Zajmuje to około 10 minut. Zależy jak  bardzo gładkie masło chcecie mieć :) Ja robiłam to 2 razy po 10 minutek (z przerwą dla blendera). W między czasie dodajemy oliwę. W końcowej fazie dodajemy sól i miód - po troszeczku. Ciężko podać ile, bo każdy lubi inaczej. Ale jeżeli będziecie dodawać stopniowo to w końcu odkryjecie swoje ulubione proporcje :)



Jadłospis na prośbę
z dnia 11.11.2013
Śniadanie: Marchewkowe ciacho (jak wyżej) + kubeczek kawy z mlekiem
Obiad (u mamy): 2 małe kotlety mielone ( ze "srem" w środku), odsmażane ziemniaki (na oko 3 małe sztuki) i buraczki (tona)
Podwieczorek: 1 maminy (totalnie niedietetyczny) goferek-kwiatek
Kolacja: 3 kawałki średniej pizzy Europejskiej na cienkim cieście (cała pizza miała 8 kawałków) - Pizza Hut
Dodatkowo: 
Dwie kawy (słabe) z mlekiem u Muti. 
Szklanka wody. 
Paczka (około 70g) flipsów kukurydzianych i taka sama popcornu pół na pół z Moim - do filmu :)
Duuuża herbata z kieliszkiem nalewki mojego taty.

Jak widać niezdrowo też czasem można i człowiek żyje xd

Zdrowe słodkości

28 komentarzy:

  1. Muffinki mmmm:)ty to potrafisz sprawić że burczy mi w brzuszku.Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega smacznie :) Sezam ma posmak goryczki ponieważ musiał się troszeczkę przypalić - za długo był przysmażany :( Też zrobiłam taki mały błąd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezam faktycznie świetnie pasuje do marchewki. Połączyłabym je i na słono, i na słodko- dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sama je zrobiłaś? Jej.. cudowne! Zazdroszczę ci, mi żadne masła domowe nie chcą wyjść: czy to z ziemnych, migdałów.. :(
    A to ciacho-na prawdę, chciałabym umieć się teleportować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo.. możliwe, ale ja je trkatuję blenderem-nie mam malaksera.. I raz z małymi przerwami "katowałam" migdały 30minut! :D I nic, proszeeeek, a potem trochę taki mokry piasek ;D Dodałam ciut miodu, potem trochę oleju, a konsystencja ni kija! :D

      Usuń
  5. poczułam ten zapach! Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. cały dzień miałam na coś ochotę i już chyba wiem na co;)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak idealnie wyrosło do góry! zachwycona jestem! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne ciastko! : )
    Z marchewką nigdy nie odmówię! : )
    Urosło rzeczywiście niesamowicie..

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zobaczyłam to twoje ciacho *-* ahhh , co za muffin ! do tego marchewkowo-sezamowe smaki ! ten wypiek nie będzie długo czekał na moje wypróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ale wyrośnięte! Wygląda mega, to i tak musi smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ wyrosło! Wygląda nieziemsko <3

    OdpowiedzUsuń
  12. przepięknie to ciasto Ci wyszło, co tu więcej mówić!

    OdpowiedzUsuń
  13. jak pięknie wyrosło! jak zawsze, to niesprawiedliwe! :D
    wyślij mi trochę tego masełka, haha :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Jej, ale pięknie wyrosło to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ostatnio moje ciacho też prawie wyskoczyło z kokilki :)
    hm, ja bardzo chętnie, tylko nie będzie Wam przeszkadzać, że ze mnie taki trochę.. dzieciak (?) przy Was? ;)
    +mi nie opłaca się specjalnie czekać do 19 tych kilku godzin po szkole (nie zdążę wrócić do domu), więc może w weekend zjeść coś w rzeczywiście śniadaniowej porze?

    OdpowiedzUsuń
  16. Sama też mam takie dni , że nie potrafie obejść sie smakiem od słodkości ;)
    Cóż, człowiek to człowiek i ma swoje potrzeby :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tam od razu niezdrowo, po prostu normalnie i smacznie :D
    Piękny kolor ma to ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeny mniam! szczegolnie to maslo!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyjątkowo smakowite :)
    Masła sezamowego nigdy nie jadłam, ale chciałabym spróbować - brzmi naprawdę ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mm wygląda nieziemsko! To masło sezamowe i ta czekolada! *.*

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie :-)) Chciałabym z rana dostawać takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...