niedziela, 11 sierpnia 2013

Cukinia i kokos w nowej odsłonie

Po sukcesie smakowym tego ciasta przyszła kolej na jego śniadaniową wersję. I powiem Wam jedno - zakochałam się w tych plackach :) przecudne, delikatne, pulchne, rozpływające się w ustach. Połączenie kokosa z cukinią jest absolutnie nieziemskie, trafione i moim zdaniem nawet dużo lepsze od połączenia czekoladowego ;) Skuście się bo warto. Dodatkowo sos malinowy nadający odrobinę kwasowości i delikatna, biła czekolada belgijska na górze. Rozpływająca się pod wpływem gorącego sosu <3 Mniam! Śniadanie iście królewskie :D


Placki cukiniowo-kokosowe z sosem z malin

Składniki:

na dwie porcje

  • 2 łyżki twarogu wielokrotnie mielonego
  • 2 jajka
  • 1/2 cukinii startej na małych oczkach
  • 1/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina stevii (do sosu i placków)
  • dwie garści malin
  • odrobina wody + 2 łyżeczki skrobi/mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • odrobina białej czekolady

Przepis:

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ucieramy ze stevią i dodajemy twaróg oraz mleko. Mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy ponownie a na końcu dorzucamy odciśniętą z soku cukinię i wiórki kokosowe. Mieszamy dokładnie i łączymy (łyżką) z bialkami. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni aż dół sie zetnie i przybierze jasnobrązowego koloru :)
Sos robimy rozgniatając w garnuszku maliny z odrobiną stevii. Podgrzewamy je, a gdy będą bulgotać dodajemy roztwór z wody i skrobi. Mieszamy intensywnie aż się zagęści.
Placuszki podajemy w stosie, polane sosem i z kawałkami białej czekolady na górze :>

Smacznego i miłej niedzieli!




13 komentarzy:

  1. Ale pycha już jadę nie zjedźcie wszystkiego:)Monika Sz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe widzę, że dziś będziesz na wielu śniadaniach :)

      Usuń
  2. placuszki takie pulchne!! cukinie właśnie łączyłam tylko z kakao czy czekoladą, ale to też muszę spróbować !! pysznie wyglądają *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki wyglądają rewelacyjnie - zapewne wykorzystam przepis :) Ciasto z cukinią i kokosem już robiłam :) pychota, pomimo tego, że się nie udało :):p Nie dogadałam się z piekarnikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko jak zawsze u Ciebie tak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie wyglądają królewsko :D Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie wyglądają:) spróbuję na pewno, ale po tych kakaowych racuchach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie używałam cukinii do dań na słodko i muszę to czym prędzej zmienić póki jeszcze jest na nie sezon! Placuszki wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinia czeka w lodówce, może coś podobnego zrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenia idealne, pozazdrościć :>

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie do tej pory cukinia występowała jedynie w daniach na słono, pora wreszcie wypróbować w takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...