wtorek, 9 lipca 2013

Jagodowo-cynamonowe ślimaczki

Smakoooowite, mięciutkie bo drożdżowe, słodziutkie i atrakcyjne wizualnie haha ;D I oczywiście fit, czyli zdrowsze i chudsze od wersji biało-mącznej i cukrowej. Lubię eksperymentować :D Warto się odrobinkę wysilić, by potem zajadać takie cudeńka. Wysilić??? Co ja pisze, to była czysta przyjemność - uwielbiam patrzeć, jak ciasto ładnie wyrosta, wałkować je potem uparcie, bo przecież wraca do swojej zwartej postaci i wreszcie nadziewać różnymi cudeńkami <3 Ciasta drożdżowe są cudowne, absolutnie nie mogę przestać ich tworzyć ;D Potrzebni mi tylko ludzie do zjadania tego (i finansowania najlepiej) hahaha dlatego tak uparcie zanoszę po kawałku mamie do pracy, no ale ona nie protestuje ;)


Jagodowo-cynamonowe ślimaczki drożdżowe

Około 9-10 ślimaczków o boku 6cm, dosyć wyrośniętych

Składniki:

Ciasto
  • dwie łyżeczki drożdży (około 15-20g)
  • 1/2 szklanki mleka (temperatura letnia)
  • łyżka roztopionego masła
  • 1 duże jajo
  • słodzik (u mnie 15 tabl. słodzika z Lidla)
  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista Lubella)
  • odrobina soli
Farsz
  • jagody - około 400g
  • cynamon
  • łyżka miodu/słodzik
 Polewa
  • mleko w proszku - 3 lub 4 łyżki\
  • odrobina mleka
  • syrop klonowy/słodzik (1-2 tabletki)
Jak robimy:
  1. Rozczyn - jak zawsze w szklaneczce kruszymy drożdże, zasypujemy łyżką mąki i zalewamy odrobiną (2-3łyżki) letniego mleka (jak dotkniecie palcem to ma być delikatnie ciepłe, ale nie gorące), mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na około 15 min.
  2. Po tym czasie, jeśli rozczyn urósł stosownie, możemy brać się za pozostałe czynności. Roztrzepujemy w misce jajko, dodajemy słodzik i mleko - mieszamy do połączenia składników. W drugiej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Do miski z mąką dodajemy rozczyn i składniki płynne z pierwszej miski. Całość mieszamy, wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy około 1/4 szklanki mąki (więcej nie radzę). Wyrabiamy aż będzie w miarę elastyczne i mniej klejące. Ja moczę rączki by się wszystko aż tak nie kleiło ;) Gotową kuleczkę wkładamy do miski (oprószonej mąką), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h
  3. Po tym czasie wyjmujemy z miski i wyrabiamy chwilkę na stolnicy, podsypując mąką. Zabieramy około 1/4 ciasta i rozwałkowujemy na kształt kwadratu o boku około 20cm. Układamy na blaszce lub w formie. Ja wykorzystałam silikonową, kwadratową :) Pozostałą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach (około 20cm x 30 cm). Nakładamy farsz* i zwijamy jak roladkę wzdłuż dłuższego boku (w efekcie wyjdzie nam dłuuuuga roladka, ok. 30cm-owa :D). Kroimy ją na małe kawałeczki (powinno wyjść około 9 ślimaczków) i układamy je na rozwałkowanej uprzednio 1/4 ciasta. Tak, żeby zakręcona część była widoczna u góry. Układamy obok siebie (nie ściskamy). Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na około 40 min. do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie pieczemy w temp. 200st przez około 25 minut.
  5. Studzimy najlepiej na kratce/ruszcie, ozdabiając uprzednio słodką polewą**
*Farsz: rozgniatamy jagody z łyżka cynamonu i odrobiną miodu lub słodzika.
**Polewa: mleko w proszku zmieszane ze słodzikiem i mlekiem (u mnie 0,5%), konsystencja gęstego jogurtu.






13 komentarzy:

  1. Obłędnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te Twoje drożdżowe poczynania są wprost cudowne, no nie mogę *u*

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham wszystko, co ma jagody! wprosiłabym się na takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chetnie z tym zjadaniem pomoge :P

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądają, bardzo wyrośnięte ciasto:) super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio coś u Ciebie drożdżowo! :) no ale...lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. Tym bardziej, że ostatnio i mnie ciągnie do drożdży ;p

      Usuń
  7. Jakie śliczne! Musiało nieziemsko pachnieć w całym domu :D Wyślij mi proszę na śniadanko jutro chociaż 1 :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużo bym dała za jednego ślimaczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, pychotkowe zawijańce!:)
    dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżówki z jagodami nie przebiją żadnych innych <3

    OdpowiedzUsuń
  11. jagodowe <3 są ekstra ! zapisuję ;*

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...