poniedziałek, 15 lipca 2013

Czekoladowo-korzenna owsianka z chałwą ukraińską

Chce się rzec - tak trochę zimowo ;) Ale to nic, smaczne było i to jest najważniejsze hehe. To był taki śniadanio-obiad, bo zjedzony o.... 14 haha. No cóż, kiedy się wróciło grubo po 4 nad ranem do domu ;) Ale wyjazd był udany i koniecznie do powtórzenia :D co prawda podróż nie zachwyca - około 12h pociągiem w pozycji siedzącej (dupa może odpaść za przeproszeniem), a w drodze powrotnej to już nawet nic nie spałam bo się nie dało xd ale sama wycieczka warta wszelkich podróżnych niedogodności ;)


Czekoladowo-korzenna owsianka z chałwą ukraińską

Składniki:

  • mieszanka owsiankowa (3 łyżki płatków owsianych górskich, 2 łyżki otrębów pszennych, 1 łyżka otrębów owsianych)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki syropu klonowego do posłodzenia
  • 3 łyżeczki ricotty
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 plastry chałwy ukraińskiej

Przepis:

Zalewamy płatki wrzątkiem, najlepiej już wieczorem. Nasiąknięte płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. W między czasie dodajemy syropek, pokrojoną na kawałki czekoladę i mieszamy. Następnie przyprawę korzenną i dalej mieszamy - aż całość będzie sobie bulgotać i się mocno zagęści :) Podajemy z ricottą i chałwą ukraińską* domowej roboty ;)

* myślę, że ze zwykłą (sezamową) chałwą też będzie boskie <3


 
 

Chałwa ukraińska

Sposób i składniki bardzo podobne do masła słonecznikowego, z drobnymi modyfikacjami

Składniki:

  • 200g słonecznika
  • 4-6 łyżeczek miodu (u mnie kremowy)
  • łyżka oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu)

Wykonanie:

Słonecznik prażymy na suchej patelni, na małym ogniu - mieszając co chwilę by się nie przypalił. Powinien mocno zbrązowieć. Przekładamy do miski i czekamy aż ostygnie. Całość blendujemy (najlepiej partiami by nie zniszczyć blendera - mój aż parował xd), u mnie wyszło to 3 razy po około 10 minut. lendujemy do momentu aż masa stanie się elastyczna - będzie można formować ją jak plastelinę. W między czasie dodajemy miód (do smaku) i oliwę (dla konsystencji). Po tych czynnościach można uformować z niej wałeczek, obkleić folią spożywczą i schować do lodówki na około 2h. I już można podawać :) Ja trzymam ją w lodóweczce - uwaga bo wypuszcza trochę tłuszczyku i może brudzić - polecam trzymać dodatkowo na jakimś talerzyku :D





12 komentarzy:

  1. Takie połączenie musi być pyszne! ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. *_*
    Chhhccee!. Kocham chałwę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Luuudzie! Jaka pyszność! A ja nie jem słodyczy : (

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie lubię chałwy ale Twoja propozycja mi się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ojojojoj... wygląda smakowicie *.* muszę ten przepis koniecznie wytestować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż za słodycz! Musi być przepyszna. Owsianka niczym najlepszy deser <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham chałwę <3 Jak długo można ją trzymać w lodówce?

    PS. W przepisie brakuje mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ah znowu ta chalwa ! A ja ja kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wierzę, że zrobiłaś chałwę, jesteś genialna! :o

    OdpowiedzUsuń
  10. Przymierzam się do domowej chałwy, wygląda wspaniale :) Owsianka kusi, z takimi dodatkami mm!

    OdpowiedzUsuń
  11. cudna !! nie dość ,że taka gęsta i pyszna, to jeszcze z domową chałwą *-* mistrzyni ! ;*

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...