niedziela, 21 lipca 2013

Bułeczki czosnkowe

Rozpływają się w ustach <3 delikatnie wilgotne ale dopieczone, o cudownym smaku i aromacie czosnkowym (zmusiło mnie to do ich wytrawnego wykorzystania haha). Także, jeśli macie ochotę na wytrawne śniadanko lub kolację - polecam z całego serca :) Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Eksperyment można uznać za udany <3

Bułeczki czosnkowe

Składniki:

Na 4 pokaźne bułki
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubella 3 ziarna) + do podsypania
  • około 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka (letniego)
  • łyżka czosnku w proszku

Wykonanie:

Najpierw rozczyn - mieszamy pokruszone drożdże z mlekiem (około 3 łyżek) o letniej temperaturze (czyli ani nie  gorące ani prosto z lodówki) oraz łyżką mąki. Do rozpuszczenia - wtedy odkładamyw ciepłe miejsce na 10 minut (około), pod przykryciem (lniana ściereczka najlepiej - czysta!). Jeżeli rozczyn urośnie można przejść dalej, jeśli nie - nie warto, bo bułki nie urosną. Lepiej zrobić nowy rozczyn ;)
Mąkę przesiewamy do miski (np. przez sito), dodajemy jajko, sól, czosnek, rozczyn i mleko - mieszamy, później zagniatamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gdy masa nie będzie się już kleić i będzie w miare elastyczna odkladamy do miski, w ciepłe miejsce, pod przykryciem na około 50-60min (do podwojenia objętości).
Gdy masa urośnie wyrabiamy ją jeszcze chwilkę i formujemy 4 bułeczki. Kładziemy na papierze do pieczenia podsypanym odrobiną mąki. Odkładamy ponownie, na około 30 minut - w ciepłe miejsce, delikatnie przykryte. Znowu urosną ;)
Po tym czasie pieczemy je w rozgrzanym do 180st piekarniku - około 30 minut.
Studzimy na kratce (ruszcie).

Bułeczki czosnkowe z twarożkiem (chudy twaróg + jogurt+ szczypiorek i sól)
i pomidorem, herbata z cytryną.


Po wczorajszej 1,5 godzinie z Jilian M. niemal czołgałam się do kuchni po kroplę wody.... ale z uśmiechem na twarzy ;) Było ekstra!

11 komentarzy:

  1. Dawno chyba nie było czego w wersji wytrawnej - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne do wytrawnego śniadanka ;)

    tak otrębusek to raczej taki zdrowy "batonik", to on był pierwszym dodatkiem do mojej owsianki ;) uwielbiam je ,a dawno już ich nie kupowałam ;p
    a tak dokładniej to to są moje kochane otrębusie: http://www.ekoprodukt.pl/nasze-marki/dobra-kaloria/ciastka-dobra-kaloria/otrebusie/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam bułeczki czosnkowe! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świtne do wytrawnego śniadania czy kolacji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne :3 czy Ty się odchudzasz, czy tak po prostu wyrabiasz kondychę? :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam twoje przepisy na bułeczki, zawsze wychodzą <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne bułeczki, dogadzasz sobie ! :)
    A czosnkowe smakołyki baaaardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię wszystko, co ma w sobie czosnek, hah :D
    a no i tak na poważnie to przyjedź kiedyś do Warszawy :>

    OdpowiedzUsuń
  9. O takie bułeczki muszę zrobić! Uwielbiam czosnkowe, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...