wtorek, 25 czerwca 2013

Ricotta hotcakes z karmelizowanym bananem

Już niemalże zapomniałam jak wspaniałe są te placki ;) Szczerze lubię ricottę, ale jakoś nigdzie mi nie pasuje do śniadań - może zbyt delikatny smak? Lubię intensywny smak jogurtów czy twarogów, tę lekką kwasowość i orzeźwienie. Ricotta jest inna (nie gorsza!) i kojarzy mi się bardziej z ciepłym posiłkiem. Tak jakoś sobie poukładałam w głowie ;) Cóż, w tym wydaniu lubię ją chyba naj-naj!


Ricotta hotcakes z karmelizowanym bananem

Przepis na ricotta hotcakes znajdziecie tutaj. Robiłam dokładnie tak samo :)
Natomiast karmelizowanego banana zrobiłam z:
  • 1 banana
  • łyżeczki masła
  • łyżki miodu
Jak? Prosto ;) Pokroiłam banana na kawałki. Na patelni rozpuściłam masło, dodając miodu. Na to położyłam plastry banana, po kilku (20-30?) sekundach poobracałam plasterki. Ułożyłam je na plackach i polałam sosem karmelowym, który powstał przy okazji ;)


To było prawdziwe Niebo w gębie :D




Co za koszmar z tymi studiami.... zero organizacji. Ruda z dziekanatu mnie dobiła. Jedyne co umie robić to rzuć gumę, a papiery musimy po niej poprawiać! My, studenci! Kto to widział, to jest uczelnia wyższa? Mam nadzieje spotkać dzisiaj dziekana to mu powiem parę słów, bo to się w głowie nie mieści. I tak latam w te i we wte >.> bo to oddać, to załatwić, to poprawić (papiery, nie oceny hehe) to uzupełnić no jezusiczku! Ile można :< jestem zmęczona eh...
Dobrze było spędzić czas z siostrą - już prawie zapomniałam jak to jest robić nic.
Czasem warto się ponudzić, tak wspólnie.

Zachód nad Gdynią

2 komentarze:

  1. No z tym bananem, rewelacja ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja uwielbiam te delikatne placuszki *-* są boskie, do tego ten pyszny słodki banan - cudowne połączenie ;D

    co do cukru to ja też omijam go, po prostu nie chcę go używać - niezdrowe i tyle :) słodzę zazwyczaj syropem klonowym choć wiem że to trochę kosztuje...

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...