sobota, 8 czerwca 2013

Puchowa owsianka na różanym mleku

Dzisiaj rano dotknęłam nieba. Różanego z pewnością. Robiąc wczoraj mleczko różane nie sądziłam nawet, że aż tak przejdzie tym cudownym aromatem. Już gotując owsiankę czułam go w całej kuchni. Cieszyłam się jak dziecko. Jestem uzależniona od róży - jej zapachu, wyglądu, delikatności, a teraz i smaku. To śniadanie po prostu mnie zauroczyło, było puchate, mocno różane i słodkie. Czego chcieć więcej?

Wciąż z głową w różanych chmurkach podaję przepis na kawałek jednej z tych chmurek...
Posmakujcie.
Najpierw najważniejszy składnik...

Mleko różane

Składniki:

  • szklanka mleka
  • płatki kwiatu dzikiej róży (około 10-15)

Przepis:

Mleko gotujemy w garnuszku na małym gazie. Płatki obkrajamy z białych końcówek i w sitku polewamy odrobiną wrzątku. Wrzucamy w całości do mleka i gotujemy. Gdy się zagotuje przelewamy do buteleczki lub słoiczka, zamykamy. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki. Gotowe już na następny dzień :)







Puchowa owsianka na różanym mleku

Składniki:

  • masa owsiankowa (u mnie 2 łyżki płatków żytnich, 2 owsianych błyskawicznych, 2 otrąb)
  • szklanka mleka różanego
  • coś do posłodzenia
  • 2-3 łyżeczki miodu różanego
  • spora garść migdałów
  • kurze białko

Przepis:

Białko ubijamy ze szczyptą soli. Owsiankę gotowałam dzisiaj po staremu, czyli tak jak kiedyś - całkowicie na mleku. Mleczko różane w garnuszku gotujemy na małym gazie. Gdy się podgrzeje słodzimy czym lubimy i wrzucamy suchą masę owsiankową. Gotujemy, aż masa wchłonie mleko i zacznie bulgotać. Mieszamy. Gdy będzie gotowa zdejmujemy z gazu, dodajemy białko i intensywnie mieszamy do połączenia składników. Podajemy z migdałami i miodem różanym (absolutna konieczność! :D)

Jak chmurka



Miód różany





9 komentarzy:

  1. Cudowne śniadanie ^^
    Świetny blog, żałuję, że dopiero teraz go odkryłam :)
    Dodaję do obserwowanych.

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, jakie 'eleganckie' to mleko!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, rozpływam się na samą myśl o smaku tej owsianki :) ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie królewskie śniadanie ! Nie widziałam czegoś takiego ale coś czuję, że się u mnie pojawi :3

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie dostałaś te cudowne płatki dzikiej róży? :) taka owsianka wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  6. mleko różane musi smakować tak subtelnie i delikatnie...mmmmm! *.* a owsianka na nim to prawdziwe cudo!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm boska !! mleko różane *-* to musi być przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna owsianka, piękna! :) Nie wątpię, że była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale bym taką zjadła..... :)

    OdpowiedzUsuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...