środa, 12 czerwca 2013

Lemon curd w wersji light

Uwielbiam ten cytrynowy krem. Robiłam go ostatnio jakieś 1,5 miesiąca teamu więc dobrze byłoby to powtórzyć :) Niemniej jednak oryginalna wersja ma w sobie dużo masła. Masło=tłuszcz, nie koniecznie taki, co ożywi mój mózg (tak się tłumaczę zawsze obżerając się orzechami haha). Wypróbowałam więc wersję MojeWypieki ale oczywiście z własnymi modyfikacjami :> jak zawsze. Oto efekt (ostrzegam - ten krem uzależnia!).


Lemon curd light

Skladniki:

  • sok z 2 cytryn, 
  • skórka z 2 cytryn,
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (kopiasta)
  • coś do słodzenia (miód/słodzik/cukier?)

Przepis:

WERSJA Z MIODEM/SYROPEM:
Wyciskamy sok z cytryny a skórkę trzemy na maleńkich oczkach. W garnuszku roztrzepujemy jajka z miodem (ja użyłam miksera) i stawiamy na mały gaz. Ile miodu? Nie wiem, pewnie z 3 porządne łyżki :) Gotujemy na małym gazie cały czas mieszając. Po chwili (około 2 minut?) dodajemy sok i skórkę z cytryny i dalej mieszamy. Za jakiś czas powinno gęstnieć i bulgotać, warto spróbować czy nie jest za kwaśne i dodać ewentualnie więcej miodu. Gdy dosyć zgęstnieje dodajemy skrobię i cały czas mieszamy. Zdejmujemy z gazu i wlewamy do słoiczka.

Przepis wygląda na skomplikowany ale nie jest uwierzcie :) Jak spróbujecie - przekonacie się.
Wychodzi z niego jeden mały słoiczek (u mnie po konfiturze Łowicza).

WERSJA ZE SŁODZIKIEM:
Postępujemy podobnie - roztrzepujemy jajka i stawiamy na mały gaz. Po chwili mieszania dodajemy skórkę i sok z cytryn. Gdy zacznie się robić gęste i bardzo gorące - słodzimy do smaku słodzikiem. Później dodajemy łyżeczkę skrobi i nadal mieszamy.Zdejmujemy z gazu i wlewamy do słoiczka.

W wersji ze słodzikiem całość ma około 300 kcal :) (270g, w tym 14,6g białka, 17g tłuszczy, 25g węglowodanów, 3,4g błonnika o! )

Dobre rady:

  • Skrobię radzę wymieszać w odrobince wody, zapobiegnie to powstaniu grudek
  • W moim lemon curd są grudki bo utarłam skórkę na małych oczkach a nie "na miazgę", ale szczerze ja tak lubię ;)
  • Jeżeli baaardzo przeszkadzają Wam grudki możecie potraktować krem blenderem
  • Zaleznie od tego, jak słodkie lubicie - tyle dodajecie słodzika lub miodu. Ja lubie kwasne smaki więc nie dodawałam za dużo :)
  • Jeżeli wyjdzie Wam za gęste - dodajecie łyżkę oliwy lub (jeżeli nie jest już za słodkie) dodatkową łyżkę syropu (np. klonowego) i rozmieszajcie.
  • Zależnie czy lubicie gęstsze czy mniej gęste - tyle dodajecie skrobi. Ja podałam wersję optymalną ;)

z serniczkiem :>

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam lemon curd <3 I jego kolor i smak! W wersji light- lubię to! W końcu lato się zbliża :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam pojęcia jak smakuję, a ciągle oglądam go na blogach, więc zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta ja to wszystko kiedyś zrobię!! xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić, bo planuję od dawna :) Z sernikiem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm dzięki za ten przepis, zawsze chciałam zrobić ten curd i teraz już wiem jak dobrze go wykonać ;) cudownie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej, jak myślisz jak długo można go trzymać ? mam zamiar zrobić tylko nie wiem czy zjem od razu , a nie chcę potem wyrzucać gdyby się zepsuł ;)

      Usuń

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...