piątek, 26 kwietnia 2013

Truskawkowe truskawki

Chyba tak powinnam nazwać to danie, bo jest niemalże w całości z truskawek hahaha Nie żartuję ;) Lubię pancakesy na kefirze truskawkowym - nie trzeba ich dosładzać (choć coś tam czasem dorzucę :P) i mają pyszny smak truskawek... a jak dodać jeszcze mus truskawkowy... i truskawki w kawałeczkach - uwaga bomba truskawkowa tyka :D Ale ile energii i chęci do zmagania z rzeczywistością <3 I pełny brzusio, który mówi "Teraz to już na pewno nie wstaniemy z tego krzesła" hahaha
Koniec tych żartów, uwaga bo krwistoczerwone danie wjeżdża na stół :D


Truskawkowy twist pancakesowy

Składniki na około 5 pancakes:

  •  1 jajeczko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki (u mnie: 2 pełnoziarnistej pszennej + 1 sojowej)
  • 1/2 szklanki kefiru truskawkowego (u mnie z Biedronki, 0%)
  • 4 truskawki na mus + 3 na górę
  • łyżka płatków migdałowych
  • 3 łyżki serka waniliowego

Przepis:

Całe jajko wbijamy do miski i miksujemy, aż zrobi się takie piankowe :) Nie wiem - około 3-4 minut? Nie mierzyłam czasu :D Dodajemy kefir i miksujemy dalej, możemy dosłodzić jeśli chcemy. Następnie mąka + proszek - delikatnie mieszamy, następnie już mocno (by mąka się nie ulotniła :D). Wlewamy na rozgrzaną patelnię 1/2 chochli (lub mniej) i smażymy na małym ogniu.
Gotowe przekładamy serkiem, na górę też serek + mus (zblendowane truskawki) + migdały <3 I zajadamy ze smakiem!


Były mega-ultra-hiper smaczne, w środku miękkie i wilgotne <3 Bardzo sycące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...