wtorek, 23 kwietnia 2013

Truskawki i krem czekoladowy

Już niedługo będzie na nie sezon, mam nadzieje :) Tylko na to czekam. To jedne z ulubieńszych moich owoców <3 Potrzebuję ich jak powietrza i... czekolady :D A ponieważ dużo osób na diecie, bo przecież od wiosny tylko krok do lata i do bikini, to zapodaję przepis na krem czekoladowy z ... awokado <3 Znajdziecie całe mnóstwo różnych przepisów - i dobrze, próbujcie! Ja zrobiłam z samego awokado, aczkolwiek wersja z bananem ponoć jest równie dobra :>

Deser z truskawką i musem czekoladowym

Składniki na widzianą porcję:

  • 4  pokaźne truskawki
  • garść migdałów
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego light (Maluta - chyba najlepszy!)
  • opcjonalnie łyżeczka miodu polana na całość
  • 2 łyżki musu czekoladowego

Składniki na mus:

  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki miodu (lub więcej - zależy jak słodkie ma być)
  • opcjonalnie aromat orzechowy

Przepis na mus:

Awokado musi być dojrzałe. Przyciśnijcie skórkę - jak pozostanie wklęśnięta znaczy, że jest dobre. Twarde awokado lepiej schować do papierowego woreczka na 1-2 dni w ciepłe miejsce :)
Dobre awokado obieramy (przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę-giganta i wyciągamy miąższ łyżką) i następnie blendujemy. Mus z awokado mieszamy z kakao, roztopioną czekoladą i miodem. Porządnie! Na gładką masę :) I gotowe. Pychotka!
PS. czekoladę roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej (gotujemy w garnuszku wodę, nakładamy na niego szklane naczynie i w nim roztapia się nam czekolada).

Deserek smaczny, orzeźwiający, lekki i słodki <3





1 komentarz:

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...