środa, 10 kwietnia 2013

Imbir z czekoladą

Pamiętam, że kiedyś daaaawno temu upiekłam smakowite ciasteczka maślane. Doprawiłam je imbirem i były cudowne. Postanowiłam więc - kupię imbir i wykombinuję coś dobrego! Niestety nie pamiętałam ile go wtedy dodałam i niestety tym razem przesadziłam trochę z jego ilością :P Ale to zmusiło mnie do myślenia i wykombinowałam mieszankę manno-jogurtową haha :D A efekty moich starań poniżej!

Imbirowa manna z czekoladą

Podstawowe składniki:

  • trzy pełne łyżki manny
  • szklanka mleka (około 250ml)
  • imbir - zalecam nie więcej jak 1/3 małej łyżeczki xd
  • solidna łyżka serka homogenizowanego waniliowego

Dodatkowe ale obowiązkowe!

  • 1/2 pomarańczy
  • kostka mega gorzkiej czekolady
  • łyżka dowolnych powideł/dżemu, najlepiej własnej roboty

Jak robimy?

Mannę tradycyjnie - zagrzewamy mleko, słodzimy według uznania i gdy się mocno nagrzeje pomalutku dodajemy mannę wymieszaną z imbirem. Stale mieszamy na małym gazie. Zdejmujemy z gazu gdy całkowicie zgęstnieje, dodajemy łychę serka i mieszamy porządnie!
Przelewamy do naczynia i dekorujemy dodatkami.

Zanim zaczniecie szamać poczekajcie minutkę aż czeko się rozpłynie <3
Odkryłam w tym przepisie, że IMBIR Z CZEKOLADĄ TO IDEALNA PARA! A gdy doda się do nich pomarańczę - po prostu cudoooo <3 Polecam serdecznie, na śniadanie, lub jak ja - na kolację :D



PS. Wczoraj byłam na spacerku nad morzem, wywiało mnie niesamowicie xd ale słoneczko było to trzeba korzystać :) No i byłam w bardzo miłym towarzystwie hihi
PS. 2. Wyszczerz do zdjęcia rulez.
Pozdrawienia z nad morza <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...