czwartek, 25 kwietnia 2013

Cytryna z truskawką

Jak życie - raz słodko, raz kwaśno. Osobiście uwielbiam to połączenie - smaki cudownie się przeplatają.
Wiem, że jest czasem ciężko w dzisiejszych czasach usiąść spokojnie i faktycznie wczuć się w to, co jemy. Zwłaszcza jeśli chodzi o śniadanie - bo rano do pracy, do szkoły, na zajęcia, bo obowiązki, bo umówione spotkanie itd... Ale na prawdę warto czasem przystopować, wstać 10 minut szybciej i przygotować sobie coś, co nas zachwyci i wleje odrobinę radości w cały dzień. Warto celebrować posiłki, zwłaszcza śniadania :)



Truskawkowa pierzynka na cytrynce

Składniki:

  • masa owsiankowa
    • 2 łyżki muesli (mieszanka płatków żytnich i owsianych)
    • 2 łyżki owsianych błyskawicznych
    • 2 łyżki otrębów (mieszanka pszennych i owsianych)
    • łyżeczka siemienia lnianego
  • szklanka mleka
  • łyżka budyniu cytrynowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub więcej jeśli lubicie)
  • coś do posłodzenia (u mnie 2 łyżeczki stevii)
  • 4 łyżeczki serka homo waniliowego
  • 5 truskawek do musu + 1 do dekoracji
  • odrobina skórki z cytryny

Jak robimy:

Masę owsiankową wrzucamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Gdy ona wchłania sobie wodę blendujemy truskawki. Połowę powstałego musu mieszamy z 2 łyżeczkami serka, pozostałą część odstawiamy. Do owsianki wlewamy 2/3 szklanki mleka i gotujemy na małym ogniu. Pozostałe 1/3 wykorzystujemy do rozpuszczenia budyniu. Gdy owsianka się zagotuje dodajemy rozpuszczony budyń i cały czas mieszamy. Zdejmujemy z gazu. 
Polewamy pierzynką (serek + mus), następnie samym musem, dodajemy 2 łyżki serka, truskawkę i skórkę z cytryny. Smacznego <3


Smakujcie owsiankę jeszcze w garnuszku - żeby nie wyszła zbyt kwaśna, w razie potrzeby dosłodźcie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę li i jedynie o kulturę :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...